terveys

 Japani on enimmäkseen hyvin turvallinen maa. Pakollisia tai suositeltavia rokotuksia ovat ne, jotka muutenkin kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan Suomessa (lue lisää: Terveyskirjasto/Japani). Hepatiittirokotukset kannattaa pitää voimassa varmuuden vuoksi, varsinkin jos sinulla lennonvaihtoja esim. muualla Aasiassa. Japanin aivotulehdus on hyvin harvinainen sairaus, joka nimestään huolimatta esiintyy enimmäkseen Kaakkois-Aasiassa ja jonka riski on Japanissa olemassa vain, jos oleskelee pitkiä aikoja (useampia viikkoja tai kuukausia) sadekautena, taifuunikautena tai niiden välisenä aikana maaseudulla. Jos kuulut riskiryhmään, suoja kausi-influenssaa vastaan voi olla hyvä ajatus myös. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Jos joutuu turvautumaan terveydenhoitoon Japanissa, kuluu sekä rahaa että aikaa enemmän kuin Suomessa on tottunut. Kannattaa siis pitää jokin vakuutustodistus/kortti mukana. Jos vakuutukseen ei liity maksusitoumusta tai jos hoitava klinikka/sairaala ei sitä hyväksy, hoitomaksu pitää maksaa etukäteen. On siis tärkeää tarkistaa maksusitoumus, ja vakuutusyhtiöstä saa luettelon hoitopaikoista joissa se hyväksytään. Tietoa kansainvälisten klinikoiden sijainnista voi hakea JNTO:n infosivulta. Terveydenhuollon taso on korkea, mutta vaihtelee enemmän eri tyyppisten yksiköiden välillä kuin Suomessa. 

Sairaustapauksessa Tokion alueella saat tietoa hoitoon hakeutumisesta englanniksi Himawari Medical Information Service -palvelusta, puh. +81-3-5285 8181. Palvelu toimii päivittäin klo 9.00-20.00.

Hygieniataso on Japanissa hyvin korkea. Suurin osa paikoista, joissa käymme opastetuilla matkoilla, on puhtaampia kuin vastaavat paikat Suomessa. Vaihtelua puhtaustasossa on jonkin verran, ja todella huonolla tuurilla vatsavaivat ovat mahdollisia. Maitohappobakteerit on hyvä pakata mukaan, ja aloittaa lisäksi kuuri jo kotona. Omatoimimatkailija voi olla suhteellisen turvallisin mielin, mutta normaalia varovaisuutta on noudatettava. Käsidesin käyttö saattaa auttaa vähentämään riskiä.

Jatkuva ruuhka ja melu saattavat tuntua hyvin raskaalta. Turistiaikaan kaikki temppelitkään eivät ole sellaisia rauhan satamia kuin matkailumainoksissa. Yöllä melu ja valosaaste saattavat haitata nukkumista. Mieti, olisiko korvatulpista ja/tai silmälapuista apua. 


muu turvallisuus

Omatoimimatkalle lähtijöiden kannattaa seurata Ulkoministeriön matkustustiedotetta. Sen päivitykset voi myös tilata tekstiviestinä matkapuhelimeensa lähettämällä viestin "TILAA JAPANI" numeroon 16358. Tilauksen saa peruttua lähettämällä viestin "PERUUTA JAPANI" samaan numeroon. Matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan aina; sen voi tehdä tekstiviestillä MATKALLA ja lisäämällä tämä perään ajankohdan ja paikkakunnat. Viesti lähetetään samaan numeroon 16358. Viranomaiset ja Suomen edustusto tiedottaa poikkeustilanteista sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa

Vakavimmat turvallisuuteen liittyvät riskit Japanissa ovat maanjäristykset ja taifuunit. Seuraa aina paikallisten viranomaisten antamia ohjeita. Yleinen hätänumero Japanissa on 110/poliisi ja 119/palokunta ja ambulanssi. Numerosta on mahdollista saada myös englanninkielistä palvelua.

Matkailijaan kohdistuvaa rikollisuutta on hyvin vähän, mutta joitakin riskejä on olemassa ja normaalia varovaisuutta on syytä noudattaa, vaikka matkailija joutuukin asettamaan käsityksensä suomalaisesta rehellisyydestä ihan uuteen perspektiiviin kun kadonneet tavarat on usein mahdollista löytää samasta paikasta seuraavana päivänä. Turistialueilla ja Tokion ruuhkissa on silti pieni riski joutua taskuvarkauden uhriksi. Normaalit matkavakuutukset kannattaa ottaa. Poikkeus: sateenvarjoja ei aina ymmärretä yksityisomaisuudeksi ja niitä kierrätetään sateenvarjotelineistä usein luvatta. Vahinko on onneksi pieni; uuden saa muutamalla kolikolla melkein miltä asemalta tahansa.

Vilkkaimmilla baari- ja yöelämäalueilla on syytä välttää paikkoja, joilla on oma "sisäänheittäjä". Joitakin tyrmäystippatapauksia on tullut tietoon, ja kohtuuttomia laskuja on saatettu periä uhkaavasti. Muutenkin on aina syytä selvittää etukäteen, mitä lasku tulee sisältämään; "cover charge" eli sisäänpääsymaksu on yleinen käytäntö, jossa ei ole mitään hämärää, mutta joka helposti aiheuttaa väärinkäsityksiä, koska sitä ei yleensä peritä ovella, vaan lisätään laskuun. Henkilökunnan ystävällisyys saattaa olla maksullista myös: varmista, että tiedät, koska keskustelet ammattimaisen baariemännän tai -isännän kanssa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Saat ilmoitusnumeron, jonka avulla voit hakea uutta passia. Ota sitten yhteyttä Suomen suurlähetystöön. Toimi samoin, jos joudut rikoksen uhriksi.

Suomen suurlähetystön yhteystiedot ovat:

3-5-39 Minami-Azabu
Minato-ku
TOKYO 106-8561
JAPAN

+81 354 476 000

Suurlähetystön ollessa suljettuna voit hätätapauksessa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen +358 9 1605 5555.