sää

Japanilaiset sanovat, että maassa on neljä vuodenaikaa, mutta todellisuudessa niitä on ainakin viisi: talvi, kevät, sadekausi (kesäkuun loppupuoli ja heinäkuun alkupuoli), kesä ja syksy. Syksy tuo lisäksi taifuunikauden, joka ainakin useimpina vuosina osuu suhteellisen ennustettavasti syyskuun lopun-lokakuun paikkeille. Vuosittainen ja paikallinen vaihtelu on kuitenkin suurta: Hokkaidon saarella ei ole sadekautta ollenkaan, ja eteläisillä saarilla talvi on nimellinen. Tässä esitetyt ajankohta-arviot voivat heittää useilla viikoilla. Suosituimmat matkustuskaudet ovat marraskuun ruska-aika ja maalis-huhtikuun vaihteen kirsikankukka-aika. Matkan osuttaminen juuri näiden ilmiöiden huippuun on aina osittain tuuripeliä; jos haluat varmistaa asian, harkitse pidempää matkaa tai omatoimista jäämistä maahan ennen/jälkeen opastetun 10 päivän Tabi-matkan.

Talvi on yleensä leuto, mutta koska perinteisissä japanilaisissa rakennuksissa ei juuri ole lämpöeristystä, ja lämmitys voi olla tehotonta, se tuntuu huomattavasti kylmemmältä. Sadekauden jälkeen alkava kesä on suositeltava matkustusaika vain niille, jotka tosissaan pitävät lämmöstä ja kosteudesta. Ilma viilenee hitaasti syyskuun aikana. Taifuunikauden jälkeinen syksy on kuiva, leuto ja miellyttävä, mutta vuoristossa (esim. Nikko) ja yllättäen Kiotossa saattaa aamulla olla maa kuurassa. Kevät voi puolestaan olla hyvin arvaamaton: kirsikankukille voi sataa lunta, mutta seuraavalla viikolla voi olla jo hellettä. Pääsääntönä voi sanoa, että Tokiossa on tasaisemmat lämpötilat, kun taas vanhoissa pääkaupungeissa (Kioto ja Nara) pitää varautua suurempiin vaihteluihin. 

Japanissa sateenvarjo pitää olla mukana aina: kevyitä taitettavia malleja on myynnissä melkein joka juna-asemalla. Sadetakit käyvät helposti tukaliksi, jos ilma on lämmin, mutta niilläkin on toki paikkansa.


pakkaaminen

Japaniin on melkein mahdotonta matkustaa niin, että matkalaukku ei olisi palatessa ihan täynnä. On siis syytä pyrkiä lähtemään liikkeelle mahdollisimman kevyesti. Suurten matkalaukkujen kanssa on hyvin vaikeaa matkustaa julkisissa kulkuvälineissä muutenkin kuin ruuhka-aikaan, ja tietysti varsinkin silloin. Hissejä on juna-­asemilla koko ajan enemmän, mutta niihin mahtuu muutama ihminen kerrallaan ja ne ovat hyvin hitaita. Kulkuramppeja rakennetaan koko ajan lisää, ja ne ovat käteviä perässä vedettäviä laukkuja varten. Käytännössä sellaista matkaa ei ole vielä tehty, etteikö jossain vaiheessa olisi ollut vain kätevintä kantaa laukku portaita ylös tai alas.

Matkapuvusto on mahdollista pitää kevyenä, koska Tabi-matkoilla ei ole edustustilaisuuksia. Parhaimpiin ravintoloihin riittää smart casual -tyyli. Uskonnolliset syyt eivät rajoita naisten pukeutumista, mutta on hyvien tapojen mukaista esiintyä temppeleissä ja pyhäköissä asuissa, jotka eivät ole liian paljastavia. Keskimäärin japanilaiset pukeutuvat korrektimmin ja konservatiivisemmin kuin mihin meillä ollaan totuttu. Joillekin meditointitunneille ei voi osallistua hameessa. Tabi-matkaohjelmaan kuuluvat retket ja vaellukset eivät ole niin vaativia että niille tarvittaisiin erityisvarusteita: hyvät kävelykengät ja sään mukainen kerrospukeutuminen riittävät.

Kannattaa huomioida, että lämpötilan vaihtelu kesällä saattaa olla hyvin rajua: sisätilat saattavat olla yli-ilmastoituja, ja ulkolämpötila yli kolmekymmentä. Pitkähihainen kevyt vaate on syytä olla aina mukana.

Kevyttä matkustamista auttaa myös se, että monessa majapaikassa (ei kuitenkaan machiyassa) vieraille on varattu yöasusta käyvä kevyt pehmeä yöyukata eli nemaki. Machiyassa on kuitenkin pyykinpesumahdollisuus, joka sekin osaltaan tekee mahdolliseksi kevyemmät kantamukset.

Voimme myös keventää kosmetiikkalaukkua, koska suurin osa majapaikoista tarjoaa pesuvälineet (saippua, sampoo, hoitoaine, pyyhe). Pienehkö pyyhe kannattaa kuitenkin varata mukaan, jos haluaa vierailla korttelikylpylässä—ehkä opettelemme japanilaisille tavoille ja kuivaamme pieneen kuivaksi  väännettyyn pesulappuun? Toisaalta, kaikkea edellä mainittua on ostettavissa ja vuokrattavissa paikan päällä.


mahdollisia epämukavuuksia

Japanilaiset ovat erikoistuneet elämän mukavaksi tekemiseen. Nämä mukavuudet eivät ole aina samoja kuin ne, mihin olemme tottuneet. Niukkoja hyödykkeitä joissakin paikoissa saattavat olla:

 • Hyvä kahvi
 • Kahvimaito
 • Aamusuihkumahdollisuus
 • Laatuviini
 • Tutut apteekkituotteet
 • Pehmeät patjat ja tyynyt
 • Hyvä äänieristys

Huomaa, että erityisesti temppelimajoitukset, niin elämyksellisiä kuin ne ovatkin, saattavat vaatia sopeutumista kaikkien edellä mainittujen asioiden suhteen.


Mieti, mitä seuraavista tarvitset:

 • Maitohappobakteereita 
 • Melatoniinia (aikaerosta toipumisen helpottamiseksi, jos haluat) 
 • Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet
 • Rakkolaastareita 
 • Kuituvalmiste (japanilainen vähäkuituinen ruoka voi aiheuttaa vatsavaivoja)
 • Olkalaukku tms. kaupunkipäiviä varten 
 • Päiväreppu tai tilavampi kassi retkipäiville (mahdollistaa yöpymisen ilman isoa matkalaukkua)
 • Ehkä kevyt ekokassi? (Japanilaiset ovat vielä muovipussikansaa)
 • Mahdollisimman niukasti kosmetiikkaa 
 • Pieni pyyhe (korttelikylpylöitä varten, jos et halua ostaa paikan päältä)
 • Pieni kangasnenäliina tai minipyyhe käsilaukkuun (käsien kuivaamiseen ei yleisissä vessoissa ole aina mahdollisuutta)
 • Paperinenäliinoja (wc‐paperiksi, usko tai älä!) 
 • Muistiinpanovälineet 
 • Pieniä lahjoja tai tuliaisia (uusia ystäviä varten)

Ehdottomasti mukana oltava:

 • Passi (oltava voimassa kolme kuukautta matkan alkamisen jälkeen)
 • Lennon varausvahvistus (pelkällä passillakin periaatteessa pääsee lennolle, mutta orpo olo voi tulla)
 • Adapteri puhelimen lataamista varten
 • Mukavat kengät
 • Vielä mukavammat kengät

pakkaamisen check list


raha-asiat

Opastetulla Tabi-matkalla tarvitset hyvin vähän omaa rahaa. Tarve riippuu siitä, mitä haluat tehdä vapaapäivinäsi, ja minkä verran aiot tehdä ostoksia.

Japani on käteisyhteiskunta. Kortteja hyväksyviä liikkeitä tulee koko ajan lisää, mutta ei voi luottaa, että juuri oma kortti kelpaa (VISA ja MasterCard ovat varmimpia). Suosittelen kahta eri merkkistä luottokorttia, jos mahdollista, ja käteisen varaamista omia menoja varten. Suhteessa kokonaismenoihin kannattaa varata/nostaa aika paljon käteistä: sitä voi käyttää melkein kaikkialla. Korttimaksuja ei hyväksytä läheskään kaikissa pienemmissä liikkeissä saati markkinoilla.

Kokonaisbudjetti oman rahan tarpeeseen voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen. Suurin osa matkailijoista varmaankin on lähempänä tuota minibudjettia, mutta tähän haarukkaan mahtunevat kaikki. 

Minibudjetti:
Pikkusyötävät ja -juotavat        10€ per päivä (x10)
Vapaapäivän ruokailut            50€ per päivä (x2)
Vapaapäivän ohjelma             20€ per päivä (x2)

= 240€ (noin 30 000 jeniä)

Enemmän panostaen:
Pikkusyötävät ja -juotavat       10€ per päivä (x10)
Ylimääräiset drinkit                 10€ per ilta (x9)
Vapaapäivän ruokailut            120€ per päivä (x2)
Vapaapäivän ohjelma             50€ per päivä (x2)

=530€ (noin 66 000 jeniä)

Pankeissa asiointi Japanissa voi olla hyvin turhauttavaa. Käteistä on vaikeaa ja hidasta nostaa tiskiltä luottokorteilla. Yllättävä apu tähän on 7-11 kulmakaupat, joiden käteisautomaatit tunnistavat useimmat kansainväliset kortit. 

Kaikessa pankkiasioinnissa (jonka toivottavasti saamme minimoitua) pitää olla passi mukana.  Passilla saattaa joskus saada tehtyä ostoksia ilman kulutusveroa, joka matkamme aikana on 8%, ja joka yleensä lisätään ilmoitettuun hintaan.

 


Sähkö, puhelin ja netti

Japanilaisen sähkön jännite on 100-110V. Suomessa käytettäviä sähkölaitteita ei voi käyttää ilman sähkön muuntajaa. Tämä on eri asia kuin adapterit, jotka pelkästään sovittavat pistokkeen pistorasiaan. Poikkeus: tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet sopeutuvat  yleensä eri jännitteisiin, jolloin pelkällä adapterilla tulee toimeen. Varmista asia omien laitteittesi käyttöohjeista! Jos laite ei sopeudu vieraaseen jännitteeseen, se menee ilman muuntajaa yleensä rikki. Hyvällä onnella laite toimii, mutta hitaasti ja tehottomasti. Riskiä ei yleensä kannata ottaa. Muista hankkia kaikki tarvitsemasi adapterit/muuntajat ennen lähtöä! 


Useimmat älypuhelimet toimivat suurimmassa osassa Japania. Merkkikohtaiset ominaisuudet kannattaa selvittää ennen matkaa. Yleisöpuhelimet ovat käyneet Japanissa kovin harvinaisiksi. Muista ottaa mukaan oma adapteri puhelimen lataamista varten! Lataaminen on joskus hyvin hidasta, joten adaptereiden yhteiskäyttö on hankalaa. Huomaa, että joissakin paikoissa suositeltavia kolmepiikkisiä adaptereita ei kannata suosia; niiden käyttö on mahdollista hyvin harvoissa paikoissa. Oikea malli on tämä: 

type_A.jpg


Langaton verkko on tarjolla hyvin satunnaisesti paitsi majapaikoissa. Tabi suosittelee "taskunettiä",  jonka saa kohtuulliseen lisähintaan tilata (viimeistään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä). On myös mahdollista ostaa japanilainen SIM-kortti väliaikaista käyttöä varten, mutta pidäthän huolen, että sinut saa kiinni myös Tabille (ja viranomaisille) ilmoittamastasi numerosta!